Ознаки несправного каталізатора – причини, варіанти, особливості

Безперечно, одним з найважливіших елементів вихлопної системи є каталізатор, який піклується про очищення відпрацьованих газів, знижуючи великий опір для їх викиду. Дана деталь розташовується між глушником і випускним колектором і встановлюється вже на будь-який двигун – дизельний або бензиновий. Кожному автовласникові важливо перевіряти правильну роботу каталізатора, несправність або вихід з ладу якого, прямолінійно впливає на потужність. У цьому матеріалі спробуємо розповісти про головні ознаки несправного каталізатора, причинах поломок, варіантах перевірки, і головних особливостях несправностей.

Головні ознаки несправного каталізатора

Щоб виявити ознаки несправного каталізатора необхідно провести діагностику вихлопної системи автомобіля. Цим ви зможете запобігти підвищенню навантаження на двигун, адже вихлопна система безпосередньо впливає на роботу мотора. Надмірно забруднений і пошкоджений каталізатор приводить в першу чергу до збільшення витрати пального, а також значною мірою втрачається динаміка автомобіля.

Якщо з'являються хоч би перші ознаки, поважно провести діагностику, перешкоджаючи підвищеним навантаженням на двигун, адже вихлопна система безпосередньо впливає на роботу мотора.

Серед головних симптомів неполадок слід виділити:

  • Автомобіль втрачає динаміку і дуже важко набирає швидкість – залежно від міри забрудненості, каталізатор впливає на розгін.
  • На панелі приладів спалахнула лампочка «Check Engine». Даний показник позначає багато несправностей автомобіля, але в більшості випадків, на її появу впливає несправний каталізатор. Дуже сильне забруднення веде до активації лампочки певними електронними блоками управління, а код помилки в більшості випадків Р0420.
  • Значно підвищена витрата пального – поєднання відсутності динаміки й збільшення витрати палива, прямо говорить про вихід з буд каталізатора.
  • Також чітким проявом забитого або такого, що вийшов з ладу каталізатор, є те, що двигун не заводиться. Або опісля декілька секунд роботи глухне.

При будь-якому прояві, слід вирушати в майстерню на діагностику, щоб фахівці перевірили стан систем і визначили точну причину несправностей.

Причини виходу з ладу каталізатора

Проблеми з каталізатором трапляються із-за надмірної забрудненості або деформації, але також приводять до поломок наступні причини:

  • Паливо низької якості – якщо паливна суміш повністю не згорає в моторі, то це відбувається в колекторі, а також може переходити в каталізатор. Таким чином здійснюється оплавлення елементів вихлопної системи, що приводить до забруднення.
  • Каталізатор поганої якості – неоригінальна деталь, аналог, запчастини з дефектами спочатку можуть мати невеликі соти, які досить просто забиваються. Проте це можуть бути й деталі відмінної якості, призначені для американського ринку, де якість палива вища, слідчий в інших країнах каталізатор не справляється з навантаженнями.
  • Поїздки по дорогах поганої якості – механічні несправності також приводять до серйозних наслідків.
  • В окремих випадках засмічення деталі може відбуватися після довгої експлуатації несправного двигуна.

Вихід з ладу каталізатора досить серйозна неприємність, яку рекомендується виправляти в найкоротші терміни, щоб уникнути дорожчого ремонту мотора та інших систем. Втім, покупка нового каталізатора, що також належить до дорогих вкладень, зможе розв’язати питання, але багато водіїв прагнуть обійти такі витрати, видаляючи його з системи.

Якщо Ви все ж вирішите видалити каталізатор з вихлопної системи, то хочемо нагадати, що не варто викидати таку дорогу деталь. Ви можете заробити на ній – продати каталізатор дорого нам. А на виручені кошти, можна купити новий каталізатор, купити стронгер замість каталізатора, або купити полум’ягасник (іскрогасник) колекторний та поставити його замість каталізатора.

Вихід з ладу каталізатора досить серйозна неприємність, яку рекомендується виправляти в найкоротші терміни, щоб уникнути дорожчого ремонту мотора та інших систем.

Як можна перевірити стан каталізатора

Проведення діагностики краще довірити професійним майстрам, які мають досвід проведення подібних робіт і виконають всі операції оперативно й ефективно. Але за великого бажання все зробити можна і самостійно, знімаючи деталь і оглядаючи зовнішній вигляд. Даний метод є найскладнішим і дуже трудомістким, адже кріпильні болти прикипають, що приводить до неможливості розкручування різьбових з’єднань.

Якщо ж розкрутити все ж удалося і відразу висипався порошок – це перша ознака, що деталь можна міняти, зважаючи на серйозне засмічення. Якщо доки такого не спостерігається, потрібно дивитися далі. За допомогою ліхтарика слід освітити патрубки та в разі відсутності світла. Абсолютно ясно, що пори досить засмічені не лише для світлових променів, але і для вихлопних газів.

Менш трудомісткі варіанти перевірки

  • Зробити виміри у випускному колекторі, використовуючи манометр, які приєднується до штуцера, встановлюючись замість лямбда зонда. Перевищення хоч би в 0.3 кгс\см2 на 2.5 зворотах у хвилину, означає несправність.
  • Кращим способом, що визначає неприємність точніше, є вживання мотор — тестера, який допомагає фахівцям швидко визначати проблеми з роботою автомобіля, не вимагаючи трудомістких, довготривалих варіантів.

Експерти радять виправляти неполадки на початкових стадіях, щоб не допустити серйозніших наслідків для автомобіля і довкілля. Несправний каталізатор приносить суцільні неприємності, тому поважно вчасно діагностувати та виправити проблему.

На завершення, слід сказати, що каталітичний нейтралізатор відновленню не підлягає. Тому після встановленого заводом виробником часу або вироблення ресурсу, доведеться все-таки або замінити деталь, яку продається за чималою ціною, або скористатися методами тюнингу вихлопної системи та поставити стронгер замість каталізатора — продуктивність авто зросте у декілька разів. Але якщо Ви, не дивлячись на ціну, все-таки вирішите поставити новий каталізатор, то дуже задоволені будуть захисники природи, адже рівень вихлопів буде значно меншим, ніж з несправним або таким, що вийшов з буд каталізатором.

Рубрика: Статті
Поділитися
Facebook
Telegram
Twitter
Консультация
Оставьте свои контактные данные в форме. Мы свяжемся с Вами и предоставим необходимую информацию
Звоните
Пишите нам в мессенджеры
Заходите
Городоцька 242 Г, Львів
Консультація
Залиште свої контактні дані нижче у формі. Ми зв'яжемось з Вами та надамо необхідну інформацію
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів
Підбір запчастини
Замовити підбір вихлопної системи чи запчастини
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів