Що таке прямоток? Плюси та мінуси

Сьогодні нікого не дивують автомобілі, що рухаються вулицями населених пунктів та за їх межами з характерним басовим звуком, рівень якого може досягати «захмарних висот». Нерідко такі автомобілі стають причиною гучних розбирань у дворах житлових будинків. Як правило, цим відрізняються автомобілі закордонних марок, якими керують молоді водії, які прагнуть за всяку ціну виділитися із «сірої» маси автовласників.

Що таке прямоток

Настав час і відповіді питанням: «Що таке прямоток?». Фахівці визначають прямоточний глушник як окремий елемент, вбудований у вихлопну систему автомобіля що дозволяє переміщати продукти згоряння, що видаляються з двигуна внутрішнього згоряння (ДВС) по максимально прямому каналу.

Як неважко здогадатися – причиною незвичайного шуму є прямоточний глушник (спортивний), який серед автолюбителів називається прямоток. Купують його звичайні (стокові) автомобілі в результаті виконаних з ними певних маніпуляцій. Раніше, щоб автомобіль радував свого власника благородним бурчанням чи гучним гарчанням, у нього потрібно було вкласти не менше 2500 доларів США, але тепер, коли на українському ринку з’явилася торгова марка Demi Motors, купити спортивний глушник, стало набагато простіше та дешевше.

Зовні прямоток виглядає як «велика» труба, що має плавні вигини та мінімальну кількість стиків. А ось шумопоглинач, а часто й каталізатор (очисник газів від шкідливих домішок) у доопрацьованій системі випуску відсутні, що і призводить до певних проблем не лише при поїздках, а й при проходженні чергового технічного огляду.

Про плавні вигини та малу кількість стиків говорилося вище не дарма. Саме така конструкція прямоточного глушника, встановленого професіоналами, саме професіоналами, дозволяє до 15 відсотків збільшити потужність двигуна. Це пояснюється зниженням опору руху вихлопних газів каналом, на що витрачається певна частина кінських сил, наявних у двигуна.

Встановлення прямотоку на авто

Дізнавшись, що таке прямоток і для чого він служить, не слід одразу братися за його встановлення на своєму автомобілі. Особливо згубно може позначитися такий тюнинг на «залізному коні» при його самостійному доопрацюванні. Цей процес досить трудомісткий і вимагає внесення змін на всю вихлопну систему, включаючи й випускний колектор. Поява на автомобілі нештатного прямоточного глушника призводить і до необхідності переналаштування його паливної системи, що неможливо здійснити без спеціального обладнання.

Так навіщо потрібен прямоточний глушник на звичайних автомобілях? Хтось йде на чималі витрати заради специфічного звуку, інші бачать у цьому спосіб збільшення потужності двигуна, що дозволяє ефектно вигравати в перегонах на певні дистанції, що отримали назву «Дрегрейсинг».

Як і будь-яке нововведення, має прямоток плюси та мінуси, про що і буде сказано нижче. Головні переваги були відзначені у попередньому абзаці. До них можна додати збільшення терміну служби всієї вихлопної системи, навантаження на яку прямоток, виготовлений з якісніших матеріалів, знижує.

Недоліки прямотоку

На жаль, негативних моментів прямоточного глушника теж чимало.

  • По-перше, це високий рівень шуму, що видається працюючим двигуном.
  • По-друге, неабиякі проблеми виникнуть у власника вдосконаленого автомобіля через підвищений вміст шкідливих домішок у вихлопних газах і шуму.
  • По-третє, прямоточний глушник значно знижує кліренс транспортного засобу, що обмежує його прохідність.
  • По-четверте, «велика» і майже пряма труба, на яку перетворюється вихлопна система після тюнингу, дає доступ холодному повітрі прямо у двигун, що створює додаткові проблеми в холодну пору року.
  • По-п’яте, при виході з ладу одного з встановлених при доопрацюванні конкретного автомобіля елементів системи вихлопу, можна на тривалий час втратити засоби пересування, тому що для заміни деталі знадобиться час.

Підсумуємо

Насамкінець можна відзначити, що встановлення прямоточного глушника має проводитися на спеціалізованих СТО, таких як СТО Демі Моторс у Львові. Тільки так Ви зможете бути на 100% впевнені, що встановлення спортивного глушника позитивно позначиться на вихлопній системі Вашого автомобіля.

Рубрика: Статті
Поділитися
Facebook
Telegram
Twitter
Консультация
Оставьте свои контактные данные в форме. Мы свяжемся с Вами и предоставим необходимую информацию
Звоните
Пишите нам в мессенджеры
Заходите
Городоцька 242 Г, Львів
Консультація
Залиште свої контактні дані нижче у формі. Ми зв'яжемось з Вами та надамо необхідну інформацію
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів
Підбір запчастини
Замовити підбір вихлопної системи чи запчастини
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів