Обманка лямбда-зонда. Що таке? Для чого потрібна?

Як ми вже знаємо, лямбда-зонд використовується у всіх бензинових двигунах з електронним уприскуванням бензину і також використовується в сучасних дизельних двигунах. Але, в умовах експлуатації автомобіля, часто виникають моменти, коли потрібно видалити каталізатор. Така потреба може виникнути в результаті банального пошкодження каталізатора, заправки неякісним паливом або після проведення тюнингу вихлопної системи. Це приводить до того, що «збиваються» електронні «мізки» автомобіля і на приладовій панелі з’являється сигнал Check Engine, який свідчить про відсутність каталізатора. Для того, щоб «обійти» систему, придумали спеціальні емулятори, так звані обманки лямбди-зонда. Що це таке, як вони працюють, розповімо в цьому матеріалі.

Обманка лямбда-зонда – що це таке?

Багато хто з водіїв ставить собі слушне питання: для чого використовується обманка лямбда-зонда. Нагадаємо, що лямбда-датчик або лямбда-зонд в основному є датчиком на вихлопній трубі, який порівнює повітря у вихлопній трубі з повітрям довкола двигуна і виробляє електричний сигнал, заснований на хімічній реакції. Цей сигнал вирушає на блок управління двигуном, який потім регулює співвідношення палива/повітря в робочому просторі за допомогою дроселя і форсунок.

Двома словами, лямбда-датчик використовується в автомобілі, щоб забезпечити економічну роботу двигуна і мінімальні шкідливі викиди. Лямбда-зонд формою схожий на свічку запалення і виготовлений з платини та кераміки.

Обманка – це спеціальне устаткування, яке створене для того, щоб коректувати сигнал, що подається від нижнього датчика кисню у тому випадку, коли каталітичний нейтралізатор на транспортному засобі перестав функціонувати або зовсім був видалений. Обманка посилає оптимальний сигнал від пристрою каталітичного нейтралізатора на блок управління бензином, імітуючи правильну роботу каталізатора. Призначена вона для різних типів лямбда-датчиків: напруги, опору і широкосмугового доступу. Основна функція даного устаткування полягає в емуляції сигналу лямбди-датчика, так що блок управління завжди отримує оптимальну інформацію про правильне функціонування каталітичного нейтралізатора. Воно в основному використовується у випадках несправності, низької ефективності або повної відсутності каталізатора в автомобілі.

ОБМАНКА ЛЯМБДА-ЗОНДА – ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Тип обманок

Існує два типи даного устаткування.

Металева приставка

За розміром це устаткування таке ж, як і сам датчик. Корпус подібної обманки виготовляється з якісної та міцної вуглецевої сталі, а всередині надійно запресований каталітичний елемент. Подібні пристрої відрізняються універсальністю і можуть встановлюватися на всі транспортні засоби, які мають різьбове з’єднання лямбда-зонда. Та необхідно сказати про те, що при виборі подібного пристрою варто брати до уваги екологічний клас машини. За своєю суттю металева обманка – це стандартний каталітичний нейтралізатор, який відрізняється компактними розмірами, що очищають вихлопні гази для нормального функціонування датчика. Установка подібного пристрою не займає багато часу, для цього потрібно буде викрутити датчик і на його місце встановити обманку і в неї назад вкрутити датчик. Термін служби залежить від того, яке паливо ви використовуєте.

Існує два типи даного устаткування

Електронна плата або емулятор

Звичайно це «емулятор», який складається з резистора і конденсатора. Така суміш усереднює значення датчика кисню, розташованого нижче по потоку від каталізатора. Цим устаткуванням є блок, оснащений стандартним мікроконтролером, який здатний замінити нижній датчик. Варто сказати про те, що чим краще буде виконувати свою функцію емулятор, тим складніше буде його мікросхема. У зв’язку з цим існує вірогідність складнощів з електронікою не лише самого блоку, але і транспортного засобу.

Підсумуємо: якщо каталізатор вашого транспортного засобу повністю вийшов з ладу, сплавився, забився в процесі роботи – ЕБУ видає помилку «Check Engine», тобто робота автомобіля стає неефективною. Внаслідок цього транспортний засіб є аварійним, витрата палива стає набагато більше, відключаються всі можливі допоміжні механізми та зменшуються звороти двигуна. Для того, щоб виправити все це, звичайно можна встановити новий каталізатор, але, коли немає в цьому потреби, або каталізатор видаляється спеціально, треба ставити обманку лямбда-зонда.

Купити обманку лямбда-зонда кожен охочий має можливість на сайті нашого інтернету-магазину, в розділі: «Каталізатори – обманки лямбда-зонда. Ми пропонуємо найбільш прийнятну ціну, широкий асортимент і високу якість товару

Рубрика: Статті
Поділитися
Facebook
Telegram
Twitter
Консультация
Оставьте свои контактные данные в форме. Мы свяжемся с Вами и предоставим необходимую информацию
Звоните
Пишите нам в мессенджеры
Заходите
Городоцька 242 Г, Львів
Консультація
Залиште свої контактні дані нижче у формі. Ми зв'яжемось з Вами та надамо необхідну інформацію
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів
Підбір запчастини
Замовити підбір вихлопної системи чи запчастини
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
Городоцька 242 Г, Львів